PERRY SOUND COTTAGE

PERRY SOUND COTTAGE

CONCEPTUAL DESIGN
PERRY SOUND, ON

Site Plan
The plan has been arranged so that the quieter sleeping wing faces the eastern, morning sun and one of the natural rock cliffs that run through the site. The more dramatic music room faces south and west. It cantilevers over the cliff and into the treetops for the full crescendo of the setting sun. The space would be characterized by dappled sunlight in the waning hours of the evening. The great room is the southern most room. It juts out onto the rock giving a panoramic view of the whole bay. The loggia links the other ‘pods’ together with a more intimate space that also enjoys views across the bay.

North Elevation
The north, entry elevation employs heavy solid elements with one large framed view through the loggia out to the bay beyond. The mass of the building is primarily low except for the great room and music room, which are rendered with high ceilings and curving roofs. The roof of the Loggia and Sleeping Wing are also gently curved to give the whole building a subtle sculptural quality that compliments the natural roll of the rock it sits on. Materiality: The low roof over the loggia and sleeping wing is slate tile and the other two roofs are standing seam zinc. The stone walls are Owen Sound limestone or Parry Sound granite. The plaster walls are hand trowelled. The windows are either wood or metal.

South Elevation
The south elevation, in contrast to the north is much more open. Huge panoramic views are framed in fine wood and steel window walls. Large stone and plaster elements punctuate and divide the views into rooms.

Great Room
The great room is designed to be the central space of the home. It is an ample space for entertaining a group of people for dinner and afterwards. The kitchen is open to serve directly to the dinning area. It has a high dramatic ceiling that curves to provide a clerestory to the north. This clerestory will allow a sorter light to wash down the ceiling and illuminate the curving wood beams above. The space opens to a fully glazed, panoramic view south of the whole bay. Construction: The construction of the great room is similar to that of the loggia except it incorporates curved wood beams in the ceiling. Materiality: The fireplace is two-sided with a terracotta hood to compliment the inlaid flooring. The mantle is made of wood and the hearth is polished concrete with an indigenous stone seat set into it. The nook is trimmed in antique lumber and the doors and windows to the exterior are framed in metal and wood.

Music Room
The music room was conceptualized as a lyrical space with a dramatic openness, and a freedom from absolute symmetry. The curved plaster wall offsets the curving roof and the continuous clerestory makes the roof seem afloat. The room is completely glazed to the south and the west where it gets the full power of the sunset through the treetops that it cantilevers into. The room has a large floor area and a very high ceiling to provide enough volume to a house a powerful instrument like the piano. The curvilinear forms and use of heavy, solid materials help to absorb, baffle, and diffract the sound to prevent unwanted resonance. Construction: The room is constructed as the rest of the building except the roof beams are curved. Materiality: The curved wall is hand trowelled plaster. The back wall is a heavily textured stone wall with a large ‘nook’. There are heavy stone elements in the space to carry the roof beams, the curtain wall is fully glazed with metal and wood mullions.

Section through Loggia
The loggia was designed to be a transition space between indoor and outdoor. The natural surrounding flow into and through the space. Each wall will have a varying degree of openness, with the southern-most window-wall completely glazed. This opens the room fully to the exterior. The rock surface can then act as a natural patio where one can walk freely between interior and exterior. Another possible solution makes the loggia space completely exterior so that the seating and dining area are covered outdoor spaces. The bulk of the building is kept low to maintain a feeling of intimacy through the loggia and sleeping wing, and the drama is saved for the curving, high ceiling spaces in the great room and music room.

View of Loggia
Designed to be a transitional space, the loggia acts as a filter, graduating ones experience as they move through it. The quality of the wall changes from heavy, solid plaster and stone construction, to wood and stone columns, to a fully glazed wall. This gives the effect of ‘opening’ the view as the viewer penetrates the building and emerges onto the rock at the building’s south. The loggia’s southernmost wall is meant to be completely glazed and fully operable allowing the space to be totally open to the exterior. The seating and dining area would operate as a semi-exterior space that is open but sheltered enough to be used in heavy rain. Construction: The space is characterized by heavy masonry elements at both ends, a load bearing colonnade (stone or wood), and a heavy timber beam and rafter construction is a gentle pitch above. Materiality: The fireplace surround and mantle are made from a salvaged stone. The hearth is polisher concrete with and inset seat made from a piece of indigenous rock. The floor is Terra Cotta brick or salvaged wood flooring inset with a copper joint. The wall is Owen Sound limestone of parry sound granite. The step is made from a salvaged wood beam cut to fit. The north wall is hand trowelled plaster with wood framed slot windows.

Door Detail
The concept for the door detail between the kitchen and the loggia dining room is to allow a pass-through counter for serving while maintaining the possibility for movement between the two rooms.